Головна
Авторизація
Прізвище
№ читательского билета
 

Бази даних


Статті, доповіді, тези- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: <.>K=еда как социокультурный феномен<.>
Загальна кількість знайдених документів : 7
Показані документи с 1 за 7
1.


    Святненко, І. О. (Класичний приватний університет; Запоріжжя).
    Соціокультурні аспекти структурування харчової поведінки в українській кухні: теоретико-соціологічний аспект / І. О. Святненко // Грані : Науково-теоретичний і громадсько-політичний альманах. - 2013. - № 9. - С. 91-96. - Література : С.95-96 : 10 назв
УДК
ББК 60.5
Рубрики: Соціологія
   Социология

Кл.слова (ненормовані):
еда как социокультурный феномен -- история питания -- історія харчування -- їжа -- менталитет -- менталітет -- питание -- пищевое поведение -- социология питания -- соціологія харчування -- украинская кухня -- украинская ментальность -- українська кухня -- українська ментальність -- харчова поведінка -- харчування
Анотація: Присвячено зв'язку особливостей харчової поведінки з ментальними та соціокультурними особливостями українців як етноспільноти.


Є примірники у відділах: всього 1 : ЧЗНЛ (1)
Вільні: ЧЗНЛ (1)

Знайти схожі

2.


    Боренько, Надія.
    Локальні особливості народного харчування у ХХ столітті на порубіжжі Гуцульщини та Покуття / Н. Боренько // Народна творчість та етнологія. - 2013. - № 6. - С. 37-49. - Література : С.49 : 14 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.52(4Укр)
Рубрики: Этнология
   Етнологія

   Україна
    Украина

    Івано-Франківська область

    Ивано-Франковская область

    Косивський район

    Покуття

Кл.слова (ненормовані):
гуцули -- гуцулы -- гуцульская этнокультура -- еда как социокультурный феномен -- етнографія Покуття -- етнографія України -- традиционная пища -- традиційний посуд -- традиционная посуда -- традиційне харчування -- украинская традиционная пища -- українська народна їжа -- этнография религии -- этнография Украины
Анотація: Розглянуто окремі питання народного харчування на території Косивського району Івано-Франківської області. Ця місцевість ділиться на Гуцульщину та Покуття. Такій розподіл зумовлює багато відмінностей у рецептурі та приготуванні їжі.

Утримувачі документа:
НБ ДНУ
Немає відомостей про примірники (Джерело у БД не знайдене)

Знайти схожі

3.


    Величко, Тетяна.
    Традиції народного харчування гуцулів Верховинського району Івано-Франківської області / Т. Величко // Народна творчість та етнологія. - 2013. - № 6. - С. 49-56. - Література : С.55-56 : 20 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.52(4Укр)
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Україна
    Украина

    Івано-Франківська область

    Ивано-Франковская область

Кл.слова (ненормовані):
гуцули -- гуцулы -- гуцульская этнокультура -- еда как социокультурный феномен -- етнографія України -- кулинарные традиции -- кулінарні традиції -- пища традиционная -- традиційне харчування -- украинская традиционная пища -- українська народна їжа -- этнография религии -- этнография Украины
Анотація: Розглянуто систему традиційного харчування гуцулів у контексті життєзабезпечення етносу. Проаналізовано вплив глобалізаційних та міжкультурних чинників у системі сучасного харчування.

Утримувачі документа:
НБ ДНУ
Немає відомостей про примірники (Джерело у БД не знайдене)

Знайти схожі

4.


    Артух, Лідія.
    Україна у Європі. Етнокультурні паралелі (на матеріалах народного харчування) / Л. Артух // Народна творчість та етнологія. - 2014. - № 2. - С. 29-38. - Література : С.37-38: 38 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.5(4Укр)
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Європа
    Европа

    Україна

    Украина

Кл.слова (ненормовані):
еда как социокультурный феномен -- етнографія України -- історія харчування -- їжа -- кулинарные традиции -- кулінарні традиції -- европейская кухня -- кухня Украины -- питание человека -- традиционная пища -- традиційне харчування -- украинская кухня -- українська кухня -- харчування людини -- этнография народов Европы -- этнография Украины -- этнология Украины
Анотація: У статті розглянуто дві протилежні моделі харчування, притаманні давній єіропейській культурі: хлібну і м'ясну. На основі писемніх та археологічних джерел автор досліджує місце культури харчування України у європейському контексті.

Утримувачі документа:
НБ ДНУ

Знайти схожі

5.


    Бурдейна, Т. Л. (Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д.Ушинського; Одеса).
    Трансляція етнокультурних сенсів через національну кухню / Т. Л. Бурдейна // Грані : Науково-теоретичний і громадсько-політичний альманах. - 2014. - № 6. - С. 40-48. - Література : С.47-48 : 7 назв
УДК
ББК 71.0
Рубрики: Культурологія
   Культурология

Кл.слова (ненормовані):
еда как социокультурный феномен -- етнокультурний сенс -- етноспільнота -- їжа як соціокультурний феномен -- коммуникация -- комунікація -- национальная кухня -- національна кухня -- паремии -- паремії -- этнокультурний смысл -- этносообщество
Анотація: Етнокультурна специфіка зберігається та передається різноманітними засобами. Національна кухня як одна із найважливіших побутових реалій теж здійснює трансляцію етнокультурних сенсів. При цьому кожна страва є своєрідним текстом з особливим семіотични м наповненням. Національна страва є одним із культурно-історичних символів народу. У кожній національній кухні існують усталені концепти, що виникли у процесі комунікації. Для українців таким концептом є борщ - один із етномаркерів українства. Приготу вання і вживання їжі є комунікацією синтетичного типу, яка продукує передачу і сприйняття інформації кінестичним, аудіальним і візуальним способами. Крім звичайних повсякденних страв є й святкові, які стають не звичайним текстом, а урочистим.


Є примірники у відділах: всього 1 : ЧЗНЛ (1)
Вільні: ЧЗНЛ (1)

Знайти схожі

6.


    Артюх, Лідія
    Кухня в православних монастирях світу (Рец. на кн.: Manko M. Kuchnia klasztorow prawoslawnych. - Krakoww 2008.) : рецензия / Лідія Артюх // Народна творчість та етнологія. - 2016. - №1. - С. 110-112. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
Рец. на Manko M. . Kuchnia klasztorow prawoslawnych / M. Manko. - Krakoww 2008
УДК
ББК 63.5
Рубрики: Етнологія
   Этнология

Кл.слова (ненормовані):
еда как социокультурный феномен -- їжа як соціокультурний феномен -- православні монастирі -- православные монастыри -- питание монахов -- їжа монахів -- повседневная пища -- повсякденна їжа -- ритуальная пища -- ритуальна їжа -- чернецтво -- рецензії на книги -- рецензии на книги


Знайти схожі

7.


    Мовна, Уляна.
    "Медовий" код українських народин [Текст] / У. Мовна // Народна творчість та етнологія. - К. : НАН України, Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського, КНУ ім.Шевченка, 2017. - № 6. - С. 33-38. - Література : 36 назв
УДК
ББК 63.52
Рубрики: Етнологія
   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
еда как социокультурный феномен -- їжа як соціокультурний феномен -- крестины -- медовий код народин -- медовый код рождения -- народження дитини -- традиционная пища -- ритуальна їжа -- ритуальная пища -- родильна обрядовість -- родильная обрядовость -- родильні обряди -- родильные обряды -- рождение ребенка -- семейные обычаи и обряды -- символ в культуре -- символ в культурі -- сімейні звичаї та обряди -- традиционная культура -- традиційна їжа -- традиційна культура -- традиційні обряди -- хрестини
Анотація: У статті досліджено символічну роль меду у контексті родильної обрядовості українців. Розглянуто його основні конотоації - медіативні, ініціаційні, соціалізуючі, фертильні, катартичні, а також обрядове призначення меду як жертвенного продукту.


Немає відомостей про примірники (Джерело у БД не знайдене)

Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)