Головна
Авторизація
Прізвище
№ читательского билета
Наукова бібліотека Українського державного університету науки і технологій
Бази даних
Статті, доповіді, тези- результати пошуку
Вид пошуку
Каталог книг
Каталог книг НМетАУ (до 2022 року)
Періодичні видання (друковані)
Статті, доповіді, тези
Рідкісні та цінні видання
Охоронні документи
Мережеві ресурси
Зона пошуку
Ключевые слова
Автор
Назва
Рік видання
Формат представлення знайдених документів:
повний
інформаційний
короткий
Відсортувати знайдені документи за:
автором
назвою
роком видання
типом документа
Пошуковий запит:
<.>K=еда как социокультурный феномен<.>
Загальна кількість знайдених документів
:
7
Показані документи
с 1 за 7
>
1.
Святненко, І. О.
(Класичний приватний університет; Запоріжжя).
Соціокультурні аспекти структурування харчової поведінки в українській кухні: теоретико-соціологічний аспект / І. О. Святненко> // Грані : Науково-теоретичний і громадсько-політичний альманах. - 2013. -
№ 9
. - С. 91-96. - Література : С.95-96 : 10 назв
УДК
316
ББК
60.5
Рубрики:
Соціологія
Социология
Кл.слова (ненормовані):
еда
как
социокультурный
феномен
--
история питания
--
історія харчування
--
їжа
--
менталитет
--
менталітет
--
питание
--
пищевое поведение
--
социология питания
--
соціологія харчування
--
украинская кухня
--
украинская ментальность
--
українська кухня
--
українська ментальність
--
харчова поведінка
--
харчування
Анотація:
Присвячено зв'язку особливостей харчової поведінки з ментальними та соціокультурними особливостями українців як етноспільноти.
Є примірники у відділах:
всього 1 : ЧЗНЛ (1)
Вільні: ЧЗНЛ (1)
Знайти схожі
>
2.
Боренько, Надія
.
Локальні особливості народного харчування у ХХ столітті на порубіжжі Гуцульщини та Покуття / Н. Боренько> // Народна творчість та етнологія. - 2013. -
№ 6
. - С. 37-49. - Література : С.49 : 14 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
398.3
ББК
63.52(4Укр)
Рубрики:
Этнология
Етнологія
Україна
Украина
Івано-Франківська область
Ивано-Франковская область
Косивський район
Покуття
Кл.слова (ненормовані):
гуцули
--
гуцулы
--
гуцульская этнокультура
--
еда
как
социокультурный
феномен
--
етнографія Покуття
--
етнографія України
--
традиционная пища
--
традиційний посуд
--
традиционная посуда
--
традиційне харчування
--
украинская традиционная пища
--
українська народна їжа
--
этнография религии
--
этнография Украины
Анотація:
Розглянуто окремі питання народного харчування на території Косивського району Івано-Франківської області. Ця місцевість ділиться на Гуцульщину та Покуття. Такій розподіл зумовлює багато відмінностей у рецептурі та приготуванні їжі.
Утримувачі документа:
НБ ДНУ
Немає відомостей про примірники (Джерело у БД не знайдене)
Знайти схожі
>
3.
Величко, Тетяна
.
Традиції народного харчування гуцулів Верховинського району Івано-Франківської області / Т. Величко> // Народна творчість та етнологія. - 2013. -
№ 6
. - С. 49-56. - Література : С.55-56 : 20 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
398.3
ББК
63.52(4Укр)
Рубрики:
Етнологія
Этнология
Україна
Украина
Івано-Франківська область
Ивано-Франковская область
Кл.слова (ненормовані):
гуцули
--
гуцулы
--
гуцульская этнокультура
--
еда
как
социокультурный
феномен
--
етнографія України
--
кулинарные традиции
--
кулінарні традиції
--
пища традиционная
--
традиційне харчування
--
украинская традиционная пища
--
українська народна їжа
--
этнография религии
--
этнография Украины
Анотація:
Розглянуто систему традиційного харчування гуцулів у контексті життєзабезпечення етносу. Проаналізовано вплив глобалізаційних та міжкультурних чинників у системі сучасного харчування.
Утримувачі документа:
НБ ДНУ
Немає відомостей про примірники (Джерело у БД не знайдене)
Знайти схожі
>
4.
Артух, Лідія
.
Україна у Європі. Етнокультурні паралелі (на матеріалах народного харчування) / Л. Артух> // Народна творчість та етнологія. - 2014. -
№ 2
. - С. 29-38. - Література : С.37-38: 38 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
392.8
ББК
63.5(4Укр)
Рубрики:
Етнологія
Этнология
Європа
Европа
Україна
Украина
Кл.слова (ненормовані):
еда
как
социокультурный
феномен
--
етнографія України
--
історія харчування
--
їжа
--
кулинарные традиции
--
кулінарні традиції
--
европейская кухня
--
кухня Украины
--
питание человека
--
традиционная пища
--
традиційне харчування
--
украинская кухня
--
українська кухня
--
харчування людини
--
этнография народов Европы
--
этнография Украины
--
этнология Украины
Анотація:
У статті розглянуто дві протилежні моделі харчування, притаманні давній єіропейській культурі: хлібну і м'ясну. На основі писемніх та археологічних джерел автор досліджує місце культури харчування України у європейському контексті.
Утримувачі документа:
НБ ДНУ
Знайти схожі
>
5.
Бурдейна, Т. Л.
(Південноукраїнський національний п
еда
гогічний університет імені К.Д.Ушинського; Одеса).
Трансляція етнокультурних сенсів через національну кухню / Т. Л. Бурдейна> // Грані : Науково-теоретичний і громадсько-політичний альманах. - 2014. -
№ 6
. - С. 40-48. - Література : С.47-48 : 7 назв
УДК
008.001
ББК
71.0
Рубрики:
Культурологія
Культурология
Кл.слова (ненормовані):
еда
как
социокультурный
феномен
--
етнокультурний сенс
--
етноспільнота
--
їжа як соціокультурний
феномен
--
коммуникация
--
комунікація
--
национальная кухня
--
національна кухня
--
паремии
--
паремії
--
этнокультурний смысл
--
этносообщество
Анотація:
Етнокультурна специфіка зберігається та пер
еда
ється різноманітними засобами. Національна кухня як одна із найважливіших побутових реалій теж здійснює трансляцію етнокультурних сенсів. При цьому кожна страва є своєрідним текстом з особливим семіотични м наповненням. Національна страва є одним із культурно-історичних символів народу. У кожній національній кухні існують усталені концепти, що виникли у процесі комунікації. Для українців таким концептом є борщ - один із етномаркерів українства. Приготу вання і вживання їжі є комунікацією синтетичного типу, яка продукує пер
еда
чу і сприйняття інформації кінестичним, аудіальним і візуальним способами. Крім звичайних повсякденних страв є й святкові, які стають не звичайним текстом, а урочистим.
Є примірники у відділах:
всього 1 : ЧЗНЛ (1)
Вільні: ЧЗНЛ (1)
Знайти схожі
>
6.
Артюх, Лідія
Кухня в православних монастирях світу (Рец. на кн.: Manko M. Kuchnia klasztorow prawoslawnych. - Krakoww 2008.) : рецензия / Лідія Артюх> // Народна творчість та етнологія. - 2016. -
№1
. - С. 110-112. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
Рец. на Manko M. . Kuchnia klasztorow prawoslawnych / M. Manko. - Krakoww 2008
УДК
39
ББК
63.5
Рубрики:
Етнологія
Этнология
Кл.слова (ненормовані):
еда
как
социокультурный
феномен
--
їжа як соціокультурний
феномен
--
православні монастирі
--
православные монастыри
--
питание монахов
--
їжа монахів
--
повседневная пища
--
повсякденна їжа
--
ритуальная пища
--
ритуальна їжа
--
чернецтво
--
рецензії на книги
--
рецензии на книги
Знайти схожі
>
7.
Мовна, Уляна
.
"Медовий" код українських народин [Текст] / У. Мовна> // Народна творчість та етнологія. - К. : НАН України, Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського, КНУ ім.Шевченка, 2017. -
№ 6
. - С. 33-38. - Література : 36 назв
УДК
^A39(4/9)
ББК
63.52
Рубрики:
Етнологія
Україна
Украина
Кл.слова (ненормовані):
еда
как
социокультурный
феномен
--
їжа як соціокультурний
феномен
--
крестины
--
медовий код народин
--
медовый код рождения
--
народження дитини
--
традиционная пища
--
ритуальна їжа
--
ритуальная пища
--
родильна обрядовість
--
родильная обрядовость
--
родильні обряди
--
родильные обряды
--
рождение ребенка
--
семейные обычаи и обряды
--
символ в культуре
--
символ в культурі
--
сімейні звичаї та обряди
--
традиционная культура
--
традиційна їжа
--
традиційна культура
--
традиційні обряди
--
хрестини
Анотація:
У статті досліджено символічну роль меду у контексті родильної обрядовості українців. Розглянуто його основні конотоації - медіативні, ініціаційні, соціалізуючі, фертильні, катартичні, а також обрядове призначення меду як жертвенного продукту.
Немає відомостей про примірники (Джерело у БД не знайдене)
Знайти схожі
повний формат
короткий формат
всі знайдені
відмічені
окрім відмічених
Стандартний
Розширений
Професійний
За словником
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)